Kako sprečiti rak debelog creva?
- ŠTA JE RAK DEBELOG CREVA
U celoj Srbiji se javi oko 3500 novih slučajeva godišnje, u Vojvodini oko 900
- FAKTORI RIZIKA
- Starost – stariji od 50 godina oboljevaju znatno češće
- Način života – alkohol povećava rizik 2 puta, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje cigareta
- Ishrana – mnogo masti i crvenog mesa, malo voća i povrća, vitamina i minerala, naročito kalcijuma
- Druge bolesti – polipi debelog creva, šećerna bolest, ulcerozni kolitis, genetska oštećenja
- Rak debelog creva u porodici
- Kada posumnjati na rak debelog creva?
- Sveža krv u stolici i/ili anemija ( malokrvnost )
- Promene u karakteru stolice (tečnija, tvrđa, kao „klikeri“, uska kao „olovka“, promenljiva…)
- Nadutost trbuha, otežano pražnjenje, osećaj nedovoljnog pražnjenja
- Zatvor / proliv
- Kako se otkriva rak debelog creva?
- LEKARSKI PREGLED
- TEST ZA OKULTNO KRVARENJE U STOLICI – otkriva nevidljivu krv u stolici
- KOLONOSKOPIJA – najbolji i najpouzdaniji način, predstavlja pregled instrumentom unutrašnjosti debelog creva
- Kako se sprečava rak debelog creva?
- Uredan način života
- Preventivni pregledi
Promena načina ishrane – ukinuti velike količine crvenog mesa, povećati unos vlaknaste hrane (povrće, voće, žitarice )
