Poremećaj imuniteta i ishrana
Ako imamo jak i zdrav imuni sistem možemo se svakodnevno uspešno suprotstavit narušavanju ravnoteže u našem organizmu. U raznim životnim situacijama, ali i sa porastom životne dobi, imunitet slabi. Preopterećenje na poslu, razne brige, posledice akutnih bolesti, iscrpljenost, sve to dovodi do slabljenja imuniteta. Pa čak i kad smo potpuno zdravi i smireni, pridržavanje nekih pravila i korišćenje namirnica koje jačaju imunitet kao i izbjegavanje onih koje ga „troše", dobro će doći i sačuvati zdravlje organizma. Uopšteno se za povećanje odbrambene sposobnosti organizma preporučuju hranjivi, ali ujedno i vrlo lagani obroci, bogati složenim ugljenim hidratima, esencijalnim aminokiselinama i važnim masnim kiselinama, te vitaminima i mineralima.

Postoje osnovne preporuke koje treba pratiti kako bismo povećali imunitet.
U prvom redu – treba smanjiti stres ili ublažiti njegove posljedice.
Preporučuje se uzimati dodatni vitamin C u obliku vitaminskih napitaka. U vreme kad postoji povećana opasnost od raznih infekcija korisno je upotrebljavati ekstrakt biljke Echinacea purpurea kroz dve nedelje u obliku kapsula, sirupa ili kapi. Upotreba preparata cinka ili povećan unos namirnica bogatih cinkom doprinosi pravovremenom sazrevanju i uvećanju broja ćelija koje učestvuju u direktnom imunološkom odgovoru.
Unos tečnosti mora biti stalan, organizam nikada ne bi smeo dehidrirati. To se može osigurati dodatnim unosom barem 1,5 litre vode ili biljnih čajeva na dan.
Normalno varenje osigurava eliminaciju otrova iz organizma, pa je potrebno konzumirati namirnice bogate hranljivim vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica, probiotike. Ishrana bi trebala biti organizirana u pet manjih obroka tokom celog dana, kako ne bi došlo do pada nivoa glukoze u krvi. Svaki pad glukoze u krvi, kao i naglo uvećanje njenih vrijednosti, predstavlja stres za organizam, tako da je jedan od preduslova zdravlja zapravo održavanje konstantne koncentracije glukoze u krvi i to tokom cijelog dana.
Uz sve navedeno, potrebno je pripaziti na pravilno disanje, te redovnu fizičku aktivnost. Jednako tako, važno je redovno i kvalitetno spavati, barem sedam sati dnevno.
Jednom ili dva puta godišnje treba sebi priuštiti kuru vitaminskim preparatima. Potrebno je takve preparate piti kroz tridesetak dana, najbolje tokom februara i ponovo u oktobru kako bismo organizam pripremili za leto, odnosno zimu. Oni se uzimaju po savetu vašeg lekara.
Veoma je važno na prve znake prehlade i drugih bolesti – usporiti, smanjiti fizičko i umno ispcrpljivanje i povećati vreme za odmor, a napraviti pauzu od treninga i težeg fizičkog rada, do ozdravljenja.
Namirnice koje se preporučuju:
- Povrće: crni i beli luk, crveni luk (bogat kvercetinima pa ga je dobro uzimati i za vreme prehlade i virusnih infekcija), kopriva, šargarepa, peršun, krompir, kupus (kiseli i sveži), paprika, brokoli, mahunarke, radič
- Voće: citrusi, kivi, banana, semenke
- Meso: morska riba (skuša), belo meso
- Ostalo: voda, jogurt, kefir, maslinovo ulje, crni hleb, med umereno, susam, laneno seme, probiotici, redovna fizička aktivost ( u toku prehlade – mirovanje)
Namirnice koje obaraju imunost:
- Slatkiši, slatko, šećer, belo brašno i njegova testa, alkohol, kola napici, energetski napici, masni obroci
