Holter rada srca(EKG-a)

 

Holter dijagnostika podrazumeva kontinuirano snimanje tokom dana i noći ekg, a ne samo mali isečak kao na običnom ekg-aparatu koji daje sliku trenutnog ritma i stanja srca trajanja 10 -15 sekundi.

Imamo više vrsta digitalnih Holter ekg 24h aparata primerenih svim uzrastima od dece do starih ljudi. Posebno izdvajamo 12 kanalne holter aparate najsavremenije i najkvalitetnije.

Posebno su pogodni za pacijente sa pejsmejkerom, za osobe koje ne mogu da izvode test opterećenja.  Ovi aparati praktično zamenjuju svih 12 kanala EKG aparata („Kao kada bi se pacijentu 24 h snimao standardni EKG“) što omogućuje preciznu dijagnostiku angine pektoris i tzv. malignih aritmija.

 

Holter 24 – časovni monitoring EKG predstavlja mali aparat koji 24 časa snima rad srca. Registruje svaku promenu rada ritma koja je odgovor na dnevne aktivnosti, fizičke napore, mentalne stresove, raspoloženje … uz eventualne promene na ekg koje ukazuju na moguće zapušenje srčanih arterija odnosno anginu pectoris, opasnost od infarkta miokarda, poremećaje ritma koji mogu biti odgovorni za sve tegobe pacijenta u grudima, vrtoglavice, gubitak svesti, maligne aritmije uz naglu smrt pacijenta te sve do indikacija za pejsmejker srca.
Holter aparati su mali, lako nosivi aparati. Za holter EKG se postavljaju samolepljive elektrode na grudi, a za holter krvnog pritiska manžetna oko nadlaktice. Aparat se nosi na kaišu oko struka ili kao ogrlica a najmanji je kao kutija šibica. Nakon 24 sata snimak se obrađuje na računaru, a kardiolog donosi mišljenje i zaključak.
Analizira se svaki otkucaj srca, jedan po jedan jer se snima 24 sata na memorijsku karticu.

Kada je potreban holter ekg monitoring?

  • Sve aritmije, svaki osećaj preskakanja, lupanja, nepravilnog rada srca, neprijatnosti u grudima
  • Angina pektoris, bolovi u grudima
  • Osobe obolele od diabetesa (vrlo često imaju anginu pektoris, a da pri tome ne osećaju bol)
  • Nedostatak vazduha, zamor bez nekog razloga
  • Procena funkcije pejsmejkera
  • Procena antiaritmične terapije
  • Pre početka bavljenja rekreacijom ili sportom te kod mladih sportista
Zakažite vaš pregled