Pregled kardiologa sa ultrazvukom srca

 

Pregled kardiologa uključuje (ekg, merenje krvnog pritiska, ultrazvuk srca – 2D,M-mode, Pulsni Doppler, CW Dopler, Color Doppler, pregled lekara, mišljenje i terapiju kardiologa).

Kardiološki pregled je pregled specijaliste  koji na osnovu anamneze, detaljnog kliničkog pregleda te prema potrebi dodatnih analiza postavlja tačnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju. Stanja i bolesti koje se analiziraju na ovom pregledu su: nejasni bol u grudima (stezanje u grudima), povišeni krvni pritisak (arterijska hipertenzija), infarkt srca ili angina pektoris , popuštanje srčanog mišića, nepravilni rad srca, osjećaj lupanja, preskakanja srca (aritmije srca, ekstrasistole, fibrilacija atrija, palpitacije), osećaj gušenja, iznenadne promjene krvnog pritiska, nejasni gubici svesti, vrtoglavice i urođene mane srca.

Redovan kardiološki pregled obuhvata snimanje srčanog rada na višekanalnom EKG aparatu, ultrazvuk srca na najsavremenijim aparatima, pregled kardiologa uz pažljivi razgovor, po potrebni dodatne analize i postavljanje dijagnoze i mišljenje za terapiju.

Šta je ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je neinvazivna kardiološka metoda pri kojoj lekar uz pomoć ultrazvuka dobija podatke o veličini, građi i obliku srca i srčanih šupljina, te o radu srca i protoku krvi u njemu.

 

Kada se javiti na pregled kardiologu?

Ponekad je situacija sasvim jasna, ukoliko Vam je preporučeno od strane drugog lekara zbog srčanih problema ili ste imali infarkt tada bi definitivno trebali posetiti kardiologa. Međutim, nije uvek tako jednostavno. Šta da radite ukoliko niste sigurni da li bi trebali posetiti kardiologa? Da li ste znali da poseta kardiologu i preduzimanje korektivnih mera, odnosno ispravljanje stila života pre nego se javi veći problem, može da Vam spase život? Kardiolog može da utvrdi šta nije u redu i pre nego se pojavi po život preteći problem! Apsolutno svaki kardiolog bi Vam preporučio da ga posetite u sledećim situacijama:

 • Imate bol ili druge tegobe u grudima?
  Prvo i najvažnije, ako imate bol ili slične tegobe u grudima, kao što su nedostatak daha, osećaj stezanja, probadanja u grudima, lupanja srca, nepravilnog rada srca „mračenja pred očima“ samo su neke od tegoba. To sve mogu biti ozbiljna stanja uzrokovana srčanim problemima. Kardiolog će Vam razjasniti i utvrditi pravi uzrok ovih tegoba.
 • Srčani bolesnici u  porodici/rodbini
  Ako je u Vašoj porodici bilo srčanih bolesnika. Genetika ima značajnu ulogu. Osobama koje imaju/su imale srčane bolesnike u porodici, preporučuju se redovne kontrole.
 • Postavljena Vam je dijagnoza srčanih bolest
  Ukoliko Vam je već postavljena dijagnoza, neophodno je da razvijete naviku redovnih kontrola kardiologa. Srčana bolest nije statična, i neophodno je da se prati tokom vremena, kao i shodno tome da se prilagođava i modifikuje terapija.
 • Imate povišen pritisak, šećernu bolest ili visoke masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi)?  Pušite? Gojazni ste, niste fizički aktivni?
  Sve su to faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
 • Ako ste muškarac, 40 g./ žena 45g i planirate da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću (rekreativno, teretana…).
  Kardiolog će proceniti da li postoji eventualni rizik kao i maksimalni nivo opterećenja koji Vam se preporučuje.
Zakažite vaš pregled