Ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena (stomaka)

 

Ultrazvučni pregled predstavlja jednostavnu i bezbolnu dijagnostičku proceduru. Potpuno je neškodljiva, nema zračenja i nema negativnih efekata. S obzirom da smo opremljeni i modernim, mobilnim ultrazvučnim aparatom („lap top“), ukoliko niste u mogućnosti da dođete kod nas, mi stižemo do Vas.

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje organa u trbušnoj duplji. Klasičan ultrazvuk abdomena pruža detaljan uvid u veličinu i izgled parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučne kese i žučnih puteva, bubrega, nadbubrežnih žlezde, mokraćne bešike i mokraćnih kanala, prostate kod muškaraca i opciono materice i jajnika kod žena.

Zakažite vaš pregled

Kada je reč o dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).
Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, hemangiomi, benigni i maligni tumori, masna jetra, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede.

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Naglo uvećanje trbuha
  • Povrede u predelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja